zaterdag 11 mei 2013

Hitlers zakenpartnersHitler had nooit aan de macht kunnen komen en een totale oorlog kunnen voeren als hij niet gesteund werd door grote corporaties. Velen zullen dit ontkennen en erop wijzen dat het fascisme en kapitalisme niet samen gaan. Helaas liggen de feiten anders. We moeten begrijpen dat na 1929 net als nu een "crisis of capitalism" was. Door de enorme beurskrach werd het al zwakke Weimar-Duitsland verscheurd door economische malaise. Hetzelfde wat er nu gebeurd in Griekenland met de opkomst van extreem-rechts.


Al het geld op Hitler


Fascisme heeft als doel om de belangen van het bedrijfsleven en de staat te verenigen. Een centrale, autoritaire staat die met nationalisme gehoorzaamheid van het volk wil afdwingen. Omdat het fascisme de belangen van de corporaties wilde beschermen zetten bedrijven als Ford, IG Farben, Standard Oil hun geld letterlijk op Hitler en zijn fascistische partij de NSDAP. 


Vooral als tegengewicht tegen het communisme/Stalinisme in de USSR maar ook uit sympathie met Hitlers idealen. Zo was Henry Ford openlijk antisemiet en sympathisant van Hitler en de NSDAP. Zonder de steun van deze corporaties had Hitler nooit de oorlog kunnen bekostigen.

Denk daar maar over na als u weer in uw Ford Mondeo stapt.


1 opmerking:

  1. En het systeem dat nu 'heerst' in Europa noemt men wel eens 'corporatisme', volgens sommigen is dat zelfs een betere term dan fascisme/nazisme ...

    BeantwoordenVerwijderen