zaterdag 18 mei 2013

The rise of the reactionaries and their nightmares


Er zijn een aantal documentaires die je gezien moet hebben, zoals de documentaires van Adam Curtis. In de documentairereeks “The Power of Nightmares” gaat Adam Curtis in op de nieuwe politiek. Mensen zijn hun geloof in de oudere ideologieën verloren. Hierdoor kunnen de politici niet langer meer hun macht en invloed ontlenen aan een optimistisch beeld van een betere wereld. Mensen geloofde de politici niet meer omdat hun ideologische beleid gefaald had.



De politiek van angst


De dromen van een ideale wereld veranderde met de jaren in een enge wereld vol gevaar. De politiek van angst werd geïntroduceerd zodat politici weer de grip over de bevolking konden hervinden. De dromen werden nachtmerries en de kracht van angst werd tot het uiterste uitgebuit door de nieuwe politiek.

Opkomst extremisten in het Oosten en het Westen


Dit nieuwe politieke klimaat creëerde een rijke voedingsbodem voor een nieuwe politieke stroming in zowel de VS als de islamitische wereld. In de VS kwamen de neoconservatieven op en in de islamitische wereld ontwikkelde er zich een reactionaire islamitische beweging.

Beide hekelde de liberale waarden van de westerse wereld. De neoconservatieven zagen de liberale waarden en het relativisme van de westerse beschaving als een zwakte van het Westen, waarden die uiteindelijk zouden zorgen voor de eigen ondergang van het Westen. De islamisten in het Midden Oosten zagen de liberale waarden in de nieuwe seculiere staten ook als gevaar voor ‘de’ islamitische waarden.

Baby it’s cold outside


Zowel de neoconservatieven als de islamisten wilden de klassieke conservatieven waarden beschermen tegen het liberalisme en hun eigen moraal als centrale en absolute waarden poneren. Het absolutisme maakte dus weer een herleving mee. Deze week zullen we zien hoe beide bewegingen ontstonden vanaf de jaren 60. 

Baby it’s cold outside

Geen opmerkingen:

Een reactie posten